Ziektebeeld en afscheid

Eind vorig jaar verminderde Pa zijn gezondheid. Hij had problemen met eten en alles wat had wilde eten veroorzaakte een misselijkheid. Vanaf het begin van het jaar werd hij vaste klant bij de huisdokter en de bloedafname. Telkens werd wel iets gevonden en een medicijn voorgeschreven, maar Pa bleef afvallen en was ondertussen 12 kilo lichter. Buiten zijn gewichtsverlies werd hij steeds vermoeider en had veel problemen met inspanning.
Ergens in maart werd Pa doorgestuurd naar het ziekenhuis waar uiteindelijk uitgebreidere onderzoeken plaatsvonden.
Eind maart bereikte ons het verschrikkelijke nieuws dat er prostaatkanker werd geconstateerd met uitzaaiingen.
Zijn en onze wereld stortte in. Hij kreeg meteen medicijnen en zou werd bestraald.
Ondertussen had hij zuurstof thuis gekregen om de benauwdheid weg te nemen, maar ondanks de bestraling kreeg hij het steeds benauwder.
Er volgde vele ziekenhuis opnames en hij lag op een gegeven moment met 15 ltr /min zuurstof voor ademhalings ondersteuning. Op dit moment vreesde we al dat het eind in zicht was.
Er werd een laatste redmiddel met bepaalde medicijnen toegepast en sloeg wonderbaarlijk goed aan. Binnen een week werd de zuurstof teruggebracht naar 4 ltr/min zodat hij weer naar huis mocht.
Ondanks dat hij niets meer kon werden er mogelijkheden gezocht om zijn leven toch wat aangenamer te maken.
Er werd een rollator en kort daarna een scootmobiel gekocht.
Hij genoot van de toch beperkte vrijheid en wilde op een gegeven moment overal naar toe.
Dit positieve beeld gaf ons allen weer een beetje hoop, mede omdat vrij kort daarna uit onderzoek was gebleken dat de medicijnen waren aangeslagen. Van al deze zaken en de bezorgdheid van mensen om hem heen werd Pa heel emotioneel en was dankbaar voor alles.
Toen afgelopen tijd het weer warmer werd in Nederland sloeg bij hem het noodlot weer toe. Hij kon steeds moeilijker ademen en hield veel vocht vast. Plaspillen waren in eerste instantie een oplossing maar dat was van korte duur. Wederom kwam hij in het ziekenhuis terecht.
Diverse medicijnen waren wederom in eerste instantie een oplossing, maar ook van vrij korte duur en toen kwam wederom het vreselijke nieuws dat na onderzoek was gebleken dat de waarde van zijn ziekte zeer sterk gestegen waren. Voor de zoveelste keer was dit een tegenslag voor hem en ons, afwachten was dus de enige optie omdat verdere behandeling niet mogelijk was vanwege het vele vocht en daardoor de verslechterde conditie van zijn hart. Het zou een maximale belasting zijn en dat zou hij niet overleven.
Zoals Pa was ging hij er weer voor en zou gewoon afwachten. Pa was en bleef ondanks zijn ziekte met 2 voeten op de grond staan en probeerde er nog iets van te maken. Ik heb toen in overleg met Pa toch besloten om een aantal dagen in de buurt weg te gaan en dan tussendoor op bezoek te komen.
Toen wij maandagmiddag 5 augustus langs kwamen had de afgelopen nacht al redelijk het noodlot toegeslagen. Diverse artsen waren met onderzoeken bezig en eind van de middag kregen (wel niet in zoveel woorden) te horen dat het eind in zicht was. We hebben uiteindelijk in begin van de avond als familie een plan gemaakt om te gaan waken mede omdat hij al de gehele dag behoorlijk onrustig was. Ik zou de eerste wacht op me nemen.
Pa kreeg morfine om wat rustig te kunnen slapen en samen met een slaappil viel hij zo rond 21:00 uur rustig in slaap.
Toen Pa om ca 23:00 uur behoorlijk snel begon te ademen en te zuchten heb ik meteen de familie gebeld. Helaas is Pa kort daarna al veel sneller dan verwacht overleden.
Wij zijn als familie ondanks de situatie blij dat hem een lijdensweg bespaart is gebleven.
Wij zijn hem dankbaar voor alles wat hij heel zijn leven voor ons gedaan heeft en zullen we hem vreselijk gaan missen.

Onderstaand bevinden zich verdere gegevens voor het afscheid en crematie.
Verdere informatie kunt u eventueel krijgen via digiton@online.nl .
Wilt u een laatste eer bewijzen en willen reageren, kunt u dit op zijn E-mail vermeld op de hoofdpagina. Deze gaat dan naar mijn moeder.
Namens de Familie en m.n. mijn moeder danken wij u voor de al binnengekomen en nog eventuele reacties .

Foto's die gepresenteerd zijn tijdens de creamatie : klik hier.

kaart