Kuipplanten

Andere kuipplanten (9)
Een fuchsia is eigenlijk ook een kuipplant: ’s winters vorstvrij overwinteren. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat veel fuchsialiefhebbers er ook andere kuipplanten op na houden.

PLUMBAGO   (Mannentrouw of Loodkruit )Kuipplanten
Van de twintig soorten zijn er twee die het bij ons goed doen: de blauwe plumbago auriculata  en de witte alba.
Ze komen uit de tropen en kunnen wel 2 m hoog en breed worden.
Met wat geduld kan deze kuip plant gekweekt worden als stamboompje of anders als struik of waaier tegen de muur. De plumbago in een flinke pot met klimrek bevalt ook heel goed.

Verzorging
Hoewel hij in de zon kan staan, voelt hij zich prettiger in een wat beschutte omgeving.
De uitgebloeide bloemen, die een klevend effect op huid en kleren hebben, worden verwijderd. Geef minstens om de 14 dagen mest en tot september rijkelijk water.
Hoewel in de zomer wat te lange takken kunnen worden teruggeknipt, moet men toch niet resoluut te werk gaan, want de plumbago is een zgn. eindbloeier. Hij maakt aan het eind van de takken zijn bloemtrosjes. Dus als men te veel knipt zal ook de bloei stagneren.

Winterberging
In de herfst, als de nachtvorst komt, moet de plant naar binnen en wordt dan sterk teruggesnoeid. Zet hem dan op een lichte plaats bij een temperatuur van minstens 6 graden, liever wat hoger. Hij kan vrij droog worden gehouden, maar pas toch op dat de plumbago niet geheel uitdroogt; in dat geval zal hij zijn bladeren gaan verliezen. Op zich is dat niet erg, maar met watblad aan de plant houdt hij zich beter.
Regelmatig benevelen van het oude hout is wat de vochtigheid betreft vaak al voldoende.  
Na februari kan de plumbago eventueel worden overgepot in goed doorlatende potgrond. Toevoeging van wat klei (25 %) is aan te bevelen.
Als de nachten dan wat aangenamer worden (mei) kan de plumbago naar buiten.
Snoei nu nogmaals om een goede vorm van de plant te krijgen en verwijder dood hout.

Vermeerderen
We kunnen zaaien in het voorjaar onder glas bij een temperatuur van 20-25 graden. Stekken kan ook met een niet te verse kopstek of tussenstek  met stekpoeder onder glas bij dezelfde temperatuur. Ook in het najaar kan nog gestekt worden met een half verhouten stek; vergeet dan niet  om met een scherp mes wat bast weg te halen.


Frans van der Vorst