Kuipplanten

Andere kuipplanten (7)

Een fuchsia is eigenlijk ook een kuipplant: ’s winters vorstvrij overwinteren. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat veel fuchsialiefhebbers er ook andere kuipplanten op na houden.

LANTANA
De Lantana behoort tot de familie van de Verbenacea, waar hij goed op lijkt. De Nederlandse naam is wissel- of verkleurbloem, vanwege het verkleuren van de bloemen tijdens de bloei. Deze plant komt voor in diverse kleuren: wit, rose, oranje, geel en paars.
Oorspronkelijk komt de Lantana uit de Amerikaanse tropen en kan daar wel 2 tot 3 m hoog worden. In veel warme landen is deze plant eerder onkruid dan een sierplant.
Hij laat zich in vele vormen kweken.

overwintering
Laat de Lantana zo lang mogelijk buiten staan. Houd de weersverwachting dan goed in de gaten, want een graadje vorst kan al funest zijn. Snoei hem voor het naar binnen halen niet te kort, want de takken ‘slinken’. Dat kan problemen geven in het voorjaar. Laat per tak ongeveer 3 ogen staan.
De Lantana overwintert het beste in het licht bij een temperatuur van minimaal 10 graden. Laat de potkluit niet uitdrogen. Mocht aan het einde van de winter toch sprake zijn van bladverlies, nevel regelmatig de stam tot er weer nieuwe groei ontstaat.

verzorging
In het vroege voorjaar, begin maart, wordt een jonge plant overgepot en daarna om de 2 tot 4 jaar. Bij de echte oudjes kan zelfs volstaan worden van eenmaal in de 5 tot 10 jaar. Gebruik goed doorlatende potgrond. Een tussenvorm bij het verpotten is het slechts vernieuwen van de bovenste grondlaag.Kuipplant
In het voorjaar kan het snoeien pas echt plaats vinden. In deze tijd van het jaar is het geen probleem om op één oog te snoeien. De Lantana is een harde groeier en zal vele malen getopt moeten worden –later op 2 ogen- om er een mooie struik van te maken.
Tijdens de groei vraagt de Lantana om veel water en mest.
In mei naar buiten en afharden. Pas dan even op voor felle zon, want het blad kan dan zilverkleurig uitslaan, wat duidt op verbranding. Eenmaal buiten gewend is een plaats in de volle zon aan te bevelen. Bij warm weer rijkelijk water geven en wekelijks mest. Eenmaal in de maand een handje culterra erbij kan geen kwaad: wie hard werkt moet ook goed eten.
Mocht de Lantana bij warm weer ’s middags slap gaan hangen, geef dan een flinke scheut lauw water; dan is binnen 5 minuten het resultaat al merkbaar.
Net als bij veel andere planten is het weghalen van de zaadbollen belangrijk voor een doorgaande bloei. Zijn er kleine kinderen in de buurt dan is dit des te belangrijker, omdat het zaad giftig is.
Wordt de plant door de snelle groei te bossig, knip dan rustig de takken tot de helft terug; de Lantana herstelt zich snel.

vormgeving
Vanaf de stek of zaailing is het gemakkelijk een struik, zuil of kroonboom te vormen. Ook een etage-boom is geen probleem. We gaan, bij welk model ook, te werk als bij de fuchsia. Let er wel op dat de Lantana als stek al snel in bloei komt; in de beginfase zullen de knoppen dan verwijderd moeten worden. Voor een mooie struik of boom heb je wel een jaar of 2-3 nodig.

 

Vermeerderen
De Lantana laat zich het hele jaar door makkelijk stekken in stekgrond. Neem een kopstek, zet die voorzien van stekpoeder in een kweekkastje met een bodemtemperatuur van 20-25 graden. (Bij een verse kopstek is stekpoeder niet nodig.) Ook kunnen we in het voorjaar het zaaien toepassen; het grote nadeel daarbij is dat we niet zeker zijn van de kleur van de latere bloemen.
Tip
Zet de grove zaden eerst 24 uur in warm water voor ze aan de grond toe te vertrouwen. Dit geldt ook voor andere zaden die nogal groot zijn; bijvoorbeeld Thunbergia (‘Susanna met de mooie ogen’.)

ziekten en plagen
In het algemeen geeft de Lantana weinig problemen. Hij wil nog wel eens gevoelig zijn voor witte vlieg. Een plaats in de wind voorkomt deze aantasting meestal. Is er toch sprake van dit hinderlijk insect spuit dan met water, waarin een poosje geplette knoflook getrokken heeft. Het helpt goed, maar de reuk is niet altijd zo aangenaam.

Frans van der Vorst