Kuipplanten

ANDERE KUIPPLANTEN (4)
Een fuchsia is eigenlijk ook een kuipplant: ’s winters vorstvrij overwinteren. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat veel fuchsialiefhebbers er ook andere kuipplanten op nahouden.

AGAPANTHUS (familie lelie-achtigen)

De Agapantus  (Afrikaanse lelie) komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika.
De bloeitijd  valt in juli/augustus, afhankelijk van de weers-omstandigheden.

Het is een gemakkelijke plant met een mooie grote samengestelde bloem op een stengel. Ze komen voor in blauwe en witte kleuren in diverse soorten. De lengte en de grootte van stengel en bloem is afhankelijk van de soort.
De meest toegepaste soorten (met de smalle bladeren) sterven in de winter af. De reuze Agapanthus, die veel bredere bladeren draagt blijft groen.

OVERWINTEREN
De kleine soort met de smalle bladeren kan in de winter in de volle grond buiten overwinteren, maar afdekken met een laag bladeren is aan te bevelen. Houdt u ze in de pot, dan kunnen de wortels bij een matige vorst bevriezen dus dan wel naar binnen op een koele en donkere plaats.
De reuze Agapanthus sterft niet af en moet naar binnen op een lichte koele plaats. Een temperatuur van 4-6 graden is ideaal. Staat hij warmer dan is de kans aanwezig dat de bloei later achterwege blijft. Hij krijgt nu
heel weinig water.
De A. vormt zijn knoppen aan het einde van de winter.
(Als men een plant koopt moet duidelijk zijn tot welke groep deze behoort. Het is aan te bevelen dit altijd na te vragen in verband met het grote verschil in overwinteren tussen de gewone en reuze Agapanthus)

VERZORGING
In het voorjaar kan hij gerust vroeg naar buiten, maar pas toch op voor
een pittig nachtvorstje van 2-3 graden.
De A. wordt pas overgepot als de pot barst of als hij uit de pot groeit Weinig verpotten stimuleert zelfs de bloei. Als we toch moeten verpotten  neem dan een pot die 1-2 maten groter is  en gebruik goede potgrond en doe dit dan in het late voorjaar als de knoppen reeds zijn gevormd. Blijf daarbij zoveel mogelijk van de wortels af. We gaan we hem dan wat meer water en wat lichte mest geven.
Hij kan tegen de volle zon maar geef hem wel de ruimte, want de stengel is gevoelig voor licht en draait met de zon mee.
Pas als de knoppen zichtbaar worden ( doe de bladeren wat op zij in juni)
kan normaal water gegeven worden en wekelijks mest; maandelijks een handje culterra kan er ook nog wel bij.
Regelmatig krijgt de A. wat gele bladeren. Dit kan geen kwaad, maar haal ze wel weg want het is geen gezicht. Als de bloemen zijn uitgebloeid knip dan de bloem af en laat de stengel staan. We geven dan geen mest meer, maar wel wat water.
De plant kan wel wat hebben, dus laat hem zo lang mogelijk buiten staan
Dit jaar heeft hij bij mij een tijdje in de sneeuw gestaan en heeft er niets van geleden.

VERMEERDEREN
Dit kan gebeuren door te scheuren; je zal dan wel een zaag moeten gebruiken. Na deze handeling groeien de wortels wel weer gemakkelijk aan, maar de plant zal het eerste jaar weinig of helemaal niet bloeien.
Ook kan men zaaien: laat de zaadknoppen goed geel worden en dan drogen in een bakje of potje zonder deksel. Ze worden dan gezaaid in het voorjaar.
Na het zaaien laten de eerste bloemen ongeveer 4 jaar op zich wachten .
Geef de jonge plantjes wel in de zomer gewoon wat water en mest.