ANDERE KUIPPLANTEN (2)
Een fuchsia is eigenlijk ook een kuipplant: ’s winters vorstvrij overwinteren. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat veel fuchsialiefhebbers er ook andere kuipplanten op nahouden.
1.Bougainvillea (familie nachtschade-achtigen)
Deze plant is genoemd naar de Franse ontdekkingsreiziger de Bougainville uit de achttiende eeuw. In 1767 stak hij als eerste Fransman de Stille Oceaan over.
Oorspronkelijk komt de Bougainville uit Brazilië. Het is een klimplant die wel 6 m hoog kan worden.
STEKKEN
De Bougainvillea is gemakkelijk te stekken in het voorjaar of in het begin van de zomer. Neem dan een zgn. tussenstek met minstens 3 ogen. Een topstek, zoals we die meestal bij fuchsia’s toepassen, is bij deze plant te vers en geeft problemen. Bij het onderste oog halen we het blad er af en aan de andere kant van dat oog nemen we met een scherp mes wat bast weg. Steek het geheel met wat stekpoeder tot boven het tweede oog in de stekgrond. Het geheel kan onder een plastic zak of in een kweekkasje met een bodemtemperatuur van 23 tot 25 graden.
Na beworteling (de stek begint dan uit te lopen) wordt de stek overgeplant in een pot van 13-15 cm met goed doorlatende potgrond. Let er op dat de wortels bij het overplanten niet worden beschadigd, want dan kan er groeistilstand optreden, soms tot wel 2 maanden.
OPKWEEK
Wilt u de bougainvillea aan een klimrek opkweken dan kunnen twee jonge stekken ook overgeplant worden in één pot van 20 cm. Zo gauw de stek begint door te groeien en 3 tot 4 bladparen heeft, gaat bij het klimrek één keer de top er uit en wordt dan kruiselings opgebonden.
Voor de struikvorm laat men twee bladparen staan en moet meerdere malen worden getopt. Wilt u er een kroonboom van maken, houd dan de werkwijze aan van die bij een fuchsia-kroonboom.
U geeft nu iets meer water en mest een beetje bij. Geef hierbij niet veel stikstof, want dit belemmert daarna de knopvorming. Pas op voor natte voeten.
BLOEI
Pas als de eerste bloemknopjes zich laten zien kan de plant naar buiten en dat wordt eerder half juni dan half mei. Probeer bij die overgang grote temperatuursverschillen te voorkomen. Zo niet, dan kan blad- en knopval het gevolg zijn en moet u van voren af aan beginnen. Wen de plant geleidelijk aan een plaats in de volle zon. Met een goede zomer is er in het eerste jaar zeker kans op bloei. Hoe warmer het weer hoe beter de plant het zal doen; u kunt nu ook normaal water geven en mesten met bijvoorbeeld 20-20-20 en eenmaal in de maand een handje culterra op de pot. Mocht de plant uitgebloeid raken, snoei dan gerust wat lichtjes in de toppen en geef even wat minder water en mest. Dit bevordert de volgende bloei.
OVERWINTEREN
Vóór de eerste nachtvorst moet de bougainvillea naar binnen en mag –zeker bij oudere planten- stevig worden gesnoeid; in de zijtakken van de hoofdstam tot op 2 ogen. Bij eerstejaars planten kunt u beter wachten tot het voorjaar en snoeit u bovendien wat minder.
De overwinteringstemperatuur ligt voor de oorspronkelijke paarse soort op 5 tot 7 graden. Mocht het blad in de winter afvallen, dan kunnen ze bij deze temperatuur eventueel zelfs in het donker staan. Vanzelfsprekend moeten we in deze periode zeer zuinig zijn met water; nevelen van de plant is in dit geval nog wel zo goed. De kluit mag evenwel niet helemaal uitdrogen. Bij de cultivars in diverse andere kleuren is een overwinterings-temperatuur van minimaal 12 graden toch wel aan te bevelen. Deze cultivars met andere kleuren dan paars moeten wel in het licht blijven staan.
Pas als de planten in februari weer beginnen uit te lopen kan wat iets meer water worden gegeven. Dat is ook de tijd voor de voorjaarssnoei: dood hout er uit en bij nieuwe uitlopers na 3 tot 4 ogen de top nogmaals verwijderen. Blijf nu zuinig met water: de bougainvillea bloeit ‘op armoede’: na het goed ontwikkelen van de plant lassen we een korte droogteperiode in, waarbij het blad zelfs een paar dagen slap mag hangen. Na hernieuwd watergeven zet de plant knop.
VERPOTTEN
De eerste twee jaar kan men de plant overpotten in een iets grotere pot; daarna kan men rustig een paar jaartjes wachten.
TIP; ZIEKTE EN PLAGEN