Andere kuipplanten (16)
Een fuchsia is eigenlijk ook een kuipplant: ’s winters vorstvrij overwinteren. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat veel fuchsialiefhebbers er ook andere kuipplanten op nahouden.
CALLISTEMON CITRINUS – Lampenpoetser
Deze vrij zeldzame, maar mooie plant komt oorspronkelijk uit Australië en kan wel 3 m hoog worden. Al bestaan er meerdere soorten C. citrinus is de bekendste met zijn rode ‘borstelbloemen’.
Verzorging
De Callistemon kan al vroeg naar buiten maar dek hem bij nachtvorst wel af. De plant wordt koel opgekweekt met kalkvrij water. Oudere planten worden om de 2 tot 4 jaar overgepot in vrij zure grond, waar veel turf aan is toegevoegd (azalea-potgrond) Let daarbij wel op de kwetsbare wortels.
Begin mei gaat de C. naar buiten en op een zonnig plekje geplaatst; om de 14 dagen is bijmesten gewenst. Na de bloei wordt hij teruggesnoeid om de zaadbolletjes niet te laten ontwikkelen. (Wil men wel zaad winnen, dat vaak na 1 á 2 jaar rijp is, dan moet er een tak blijven staan.) De Callistemon is ook goed op stam te kweken.
Laat ook in de zomer de plant niet uitdrogen, want hij herstelt dan moeilijk.
Ziekten en plagen komen nauwelijks voor.
Overwinteren
De C. kan wel tot 5 graden vorst verdragen en kan dus wat later naar binnen. Het grootste probleem is een goed plaats te vinden: koel (5-10 graden), in het licht. Bij deze omstandigheden bloeit hij later in het voorjaar en vroege zomer. (Bij een hogere overwinteringstemperatuur zal hij vroeger bloeien en bij net boven het vriespunt in de zomer.)
Geef in deze periode zeer weinig (kalkvrij) water, maar laat hem niet uitdrogen. De plant zal zich dan niet herstellen.
Vermeerderen
TIP
Kalkvrij water is bij deze plant belangrijk. Regenwater opvangen is een mogelijkheid. Men kan ook een jute zak met turf enkele dagen in water leggen, waardoor zuurder water wordt verkregen.