Kuipplanten

Andere kuipplanten (15)

Een fuchsia is eigenlijk ook een kuipplant: ’s winters vorstvrij overwinteren. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat veel fuchsialiefhebbers er ook andere kuipplanten op nahouden.

SOLANUM Rantonetti , familie van de  nachtschade.
In het vorige nummer van Fuchsiana is de Solanum Jasminoides  besproken en nu volgt een tweede uit deze grote familie, die wel 1400 soorten telt: SOLANUM Rantonetti, eveneens familie van de aardappel en de tomaat. De meest toegepaste kleur is blauw-paars, maar ook wit en rose komt bij deze soort voor.
Het is een sterke groeier en rijke bloeier en kan in de pot gemakkelijk 2 m hoog worden. Bij ons wordt deze meestal als kroonboom gekweekt.

15Verzorging
De plant kan zowel in het voorjaar als in de herfst flink worden gesnoeid. Oudere planten worden om de 2–4 jaar overgepot in normale, goed doorlatende potgrond.
Ook de wortels kunnen worden ingekort. Deze Solanum houdt van een plaatsje in de volle zon. Bemesting kan het best om de 14 dagen plaats vinden, afwisselend met organische en kunstmest. Beide mestsoorten tegelijk is niet aan te bevelen. Tijdens de groei en bloei veel water geven.
Om de plant compact te houden kan hij ook in de zomer gesnoeid worden. Nieuwe bloeitoppen worden weer snel gevormd.

 

 


Winterberging

Als de vorst invalt moet de Solanum  naar binnen. De plant kan op 2 manieren overwinteren:

Vermeerderen
De Solanum  laat zich makkelijk stekken in zowel voor- als najaar met kop- of
tussenstek op een bodemwarmte van minimaal 20 graden onder glas of plastic. Pas dan stekpoeder toe.
Tip 1:
Als je de Solanum  gaat kopen is hij bijna zeker door de kweker ‘geremd’; dan is de groei er uit maar de hoeveel bloemen blijft normaal.

Tip 2:
Probeer zoveel mogelijk stikstof-arme mest toe te passen; die zou de groei alleen maar versterken.

Ziekten en plagen
De Solanum  kan nog al eens aangetast worden door witte vlieg, bladluis en spint.
Vooral de laatste treedt op bij warm weer en is met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Een blik met een vergrootglas op de onderzijde van de bladeren laat pas zien of er wat aan de hand is.