Kuipplanten

Andere kuipplanten (14)

Een fuchsia is eigenlijk ook een kuipplant: ’s winters vorstvrij overwinteren. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat veel fuchsialiefhebbers er ook andere kuipplanten op nahouden.

SOLANUM JASMINOIDES, klimmende nachtschade.
Solanum  is een grote familie, die wel 1400 soorten telt. Ook de aardappel en de tomaat behoren tot deze groep.
De plant heeft witte en blauwe bloemen die in trossen groeien op het einde van een tak. De witte  (albus) is de meest gevraagde en komt uit Brazilie en kan wel 6 m hoog worden. Als jonge plant kan hij gekweekt worden als hanger; een volwassen solanum voldoet ook uitstekend als klimmer; hij moet dan wel gesteund worden.

Nachtschade

Verzorging
Voor een hanger neem je 3 stekjes in een pot van 26 cm met normale potgrond. Zo vroeg mogelijk stekken in maart-april; dan enkele keren toppen en daarna  rustig laten groeien.  Let op, hij kan wel 3 m lang worden.
Als men aan een struik begint, neem dan 2 stekjes in een pot van 30-35 cm met normale potgrond. Plaats de stekken tegen een rek of piramide en top hem regelmatig op 2-3 ogen tot hij naar buiten gaat. Laat hem dan rustig uitgroeien; hij moet dan wel regelmatig worden opgebonden.
De Solanum wordt  wekelijks gemest en vraagt rijkelijk water. Een plaats in de volle zon is aan te bevelen, maar wel wat beschut tegen harde wind. De lange takken kunnen in de zomer rustig wat gekort worden.
De Solanum  bloeit tot het gaat vriezen.

Winterberging
Hoewel de Solanum  wel wat vorst kan verdragen, kan hij toch beter bij de eerste vorst naar binnen en flink worden teruggesnoeid: de hanger tot even onder de pot en de klimmer in de lengte en de breedte. Deze kuipplant vraagt bij het overwinteren wel een plaats in het licht bij een temperatuur van 7 à 10 graden: hij zal dan langzaam doorgroeien. In het donker overwinteren is mogelijk. Bij een lagere temperatuur zal hij wel zijn bladeren gaan verliezen. Geef dan weinig water, maar laat hem niet uitdrogen.
In maart kan de Solanum zo nodig worden overgepot en wordt nu wat warmer gezet. In het licht zal de plant nu snel uitlopen; regelmatig wordt er nog getopt tot hij naar buiten gaat.
Zorg dan wel dat de plant wordt afgehard: overgang van binnen naar buiten rustig laten plaats vinden door ’s avonds weer even binnen te halen.

Vermeerderen
De Solanum  laat zich makkelijk stekken in zowel voor- als najaar met kop- of
tussenstek op een bodemwarmte van 20 graden onder glas of plastic. Pas dan
stekpoeder toe.
Tip 1:
Als je de Solanum  gaat kopen is hij bijna zeker ‘geremd’; dan is de groei er uit maar de hoeveel bloemen blijft normaal.
Tip 2:
Zelf geef ik er de voorkeur aan om ieder voorjaar opnieuw te beginnen met nieuwe stekken. Die haal ik van de moederplant af of gebruik stek uit oktober.
De Solanum is een harde groeier en haalt de oude plant makkelijk in; bovendien vind ik hem dan vaak ook nog mooier. De keus is echter aan u.