Andere kuipplanten (12)
CESTRUM solanaceae
Een plantengeslacht met ongeveer 200 soorten uit Midden- en Zuid-Amerika en behoort tot de familie van de nachtschade-achtigen.
Sommige kunnen wel 3 tot 5 m hoog worden. Afhankelijk van de wintertemperatuur kunnen ze van het vroege voorjaar tot de nazomer bloeien. De bekendste is de C. elegans met zijn rood purperen bloemen.
Overwinteren
Hoewel de Cestrum wel een enkele graad vorst kan verdragen kan hij bij de eerste vorst beter naar binnen; een plaats in het licht bij 12 tot 15 graden en zeer gering water is dan aan te bevelen. Bij het binnenhalen kan de Cestrum stevig gesnoeid worden. Komt hij in de winterberging warmer te staan dan 15 tot 20 graden, dan bloeit hij het hele jaar door, mede naar gelang van het watergegeven. Maar de plant kan voor ons beter een rustperiode krijgen door heel weinig water te geven.
De C. kan eventueel ook in het donker staan bij een temperatuur van 0 tot 5 graden en volledig droog .
Verzorging
De Cestrum is een wat rommelige struik, die ook in het voorjaar nog gesnoeid kan worden; de bloei is dan wat later. Deze plant kan jaarlijks worden overgepot in standaard potgrond. Daarbij kunnen ook de wortels wel wat gesnoeid worden. In mei kan de Cestrum naar buiten op een plaats in een niet te hete zon.
De plant vraagt tijdens de bloei rijkelijk water en wekelijks mest. Geef hem wel wat ruimte, want de takken gaan wat hangen door de bloemen die op de toppen en oksels verschijnen. Snoei niet te veel tijdens de bloei; dit belemmert de voortgaande bloei.
Men kan ook een kroonboom kweken: ga dan te werk als bij een fuchsia. Het wordt dan wel een echte windvanger.
Na de bloei ontstaan bessen, maar die zijn net als de hele plant giftig.
Vermeerderen
Vermeerderen kan op 2 manieren. Door een half verhouten kopstek in het voorjaar onder glas te plaatsen bij een temperatuur van 22 tot 25 graden.
Ook zaaien in het voorjaar is mogelijk, ook onder glas bij dezelfde temperatuur.
Frans van der Vorst.