Kuipplanten

Andere kuipplanten (11)

Een fuchsia is eigenlijk ook een kuipplant: ’s winters vorstvrij overwinteren. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat veel fuchsialiefhebbers er ook andere kuipplanten op na houden.

ASCLEPIAS  of zijdeplant
De Asclepias is afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika en er zijn meer dan honderd soorten.
De bekendste voor ons is toch wel de Asclepias curassavica met zijn geel rood oranje kleine bloemen die in trossen bloeien. Op het eerste gezicht lijkt de bloeiwijze op de oranje Lantana, niet te verwarren met de
knolzijdeplant Asclepias tuberosa, een knolvormende vaste plant.
En wordt ongeveer 1 m hoog.
Hij bloeit het eerste jaar  in juli / augustus tot de winter en kan 1 m hoog worden. Het tweede jaar bloeit hij eerder, maar de bloei is dan wel minder.

Overwinteren
Als het koud wordt gaat de Asclepias naar binnen op een lichte plaats bij een temperatuur  tussen 10 en 15 graden. Geef dan geen mest meer en zeer weinig water, maar laat de plant niet uitdrogen.Asclepias
Snoei nu niet te stevig; dat doen we liever in het voorjaar. Pas op voor het witte vocht dat uit de wond komt; dat is giftig. Men kan het ‘bloeden’ stoppen door as of houtskool op de wond te smeren.

Verzorging
In februari / maart kan de Asclepias eventueel worden overgepot in goed doorlatende potgrond met toevoeging van 20% klei of leem.
Als de plant begint uit te lopen, knip dan net boven een uitgelopen tweede oog de tak er af voor het maken van een struik.
Wil men een kroonboom kweken ga dan te werk net zoals bij een stek van een Fuchsia.
De plant kan in de volle zon; wel wat beschut voor felle wind. Tijdens de bloei veel water geven en wekelijks opgeloste mest.
Haal de uitgebloeide bloemen er uit voor een verdere goede bloei.
Als men straks wil vermeerderen door zaaien laat dan 1 of 2 bloemen staan; die geven dan lange witte proppen vol met zaad. Haal de prop er dan wel af net voor hij open springt, want het zaad heeft pluisjes die dan door de wind worden weggeblazen; laat dan het zaad drogen.

[Bij de Asclepias fruticosa of  ballenplant gaat het niet om de kleine witte bloemen, maar om de blaasachtige zaadballen. Die vormen zich als de bloemen zijn uitgebloeid. Sommige mensen spuiten die in met lak en gebruiken die bijvoorbeeld als dekoratie in de kerstboom.
De verzorging van deze plant is hetzelfde als de hiervoor besproken soort. Men kan Asclepias fruticosa wel beter elk jaar opnieuw zaaien.  Vanaf het tweede jaar zit er geen model meer in.]

Vermeerderen
Door kopstek  onder glas  op 20 tot 25 graden  in  het voorjaar.
Zaaien gaat zeer gemakkelijk: vanaf januari tot maart onder glas op 20-25 graden. Deze zaailingen kunnen in juli al bloeien.


Frans van der Vorst