Andere kuipplanten (10)
Een fuchsia is eigenlijk ook een kuipplant: ’s winters vorstvrij overwinteren. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat veel fuchsialiefhebbers er ook andere kuipplanten op nahouden.
TIBOUCHINA
De herkomst is Zuid-Amerika (Brazilië); er bestaan zowat 350 soorten, maar de bekendste is toch wel de Tibouchina Urvilleana die naar gelang de standplaats wel 4 m hoog kan worden.
De bloem heeft een koninklijke kleur; ze lijken wel van purper blauw fluweel en hebben meeldraden die een spinachtig figuur hebben. De bladeren zijn donker groen en lichtelijk behaard.
Hij bloeit voor onze normen van augustus tot april. Dus ook in de winter. In de praktijk is dit een nadeel; hij komt naar onze begrippen laat in bloei als het naseizoen zich al aankondigt.
Hij behoort tot de mooiste planten en groeit op vierkante stelen die tamelijk breekbaar zijn. De bladeren zijn donker groen en licht behaard.
Overwinteren
Vóór de vorst invalt moet hij naar binnen en om wat langer plezier van de fraaie bloei te hebben kan hij bijvoorbeeld uitstekend in een serre worden geplaatst. Hij kan dan doorbloeien tot maart-april. In dat geval moet wel redelijk water en mest gegeven worden.
Gaat de Tibouchina direct de winterberging in, dan wat lichte snoei toepassen en in het licht plaatsen bij een temperatuur tussen 5 en 12 graden.
De Tibouchina is bladhoudend en krijgt nu weinig water en geen mest meer. Laat de plant niet uitdrogen; mocht hij toch veel blad verliezen blijf dan zeker zuinig met watergeven.
Vormgeving
Als de Tibouchina in het voorjaar is uitgebloeid of van de overwinterings- plaats wordt weggehaald, dan wordt hij stevig gesnoeid: de bestaande takken minstens tot op de helft terugnemen, wat korter kan ook geen kwaad.
Na het uitlopen worden alle jonge scheuten getopt vanaf het eerste of tweede bladpaar. Hiermee gaan we door tot begin juli. Bij te weinig of te late snoei wordt hij van onderen kaal. Bij de snoei gaat de Tibouchina ‘sap bloeden’; dit kan gestopt worden met houtskool.
Nu kan de plant eventueel worden overgepot in normale potgrond. Pas op, de Tibouchina heeft een gevoelig wortelgestel: houd daar rekening mee. Oudere planten pot men over om de 2 tot4 jaar en heel oude planten nauwelijks.
Verzorging
De Tibouchina kan niet tegen harde wind en ook niet tegen de felle zon. Hij heeft in de zomer nogal veel water nodig, het liefst ontkalkt water. Dit kan verkregen worden door een jute zakje met turf enkele dagen in het water van een ton of emmer te hangen. Maar u weet: regenwater is ook zacht.
Geef regelmatig mest. Als de randen van het blad bruin worden krijgt de Tibouchina te veel mest.
Door wat koudere nachten in de herfst kan het blad mooi verkleuren.
Vermeerderen
Vermeerderen kan door te stekken in het voorjaar. Neem een half verhoute kopstek met twee ogen en plaats die onder glas in stekgrond op 25 graden bodemwarmte.
Zaaien in het voorjaar kan ook: onder glas op 20 graden; het zaad niet bedekken en vochtig houden.
De Tibouchina bloeit al als jonge plant.
Ziekte en plagen
Die zijn er nauwelijks; mogelijk wat witte vlieg.
Tip.
Als je een Tibouchina koopt in juni of juli kan hij al in bloei staan. Laat je dan niet wijs maken dat hij volgend jaar eerder bloeit dan augustus: dit kan alleen de kweker.
Frans van der Vorst